Wijzertje 7 juni 2019

* De agenda loopt t/m de voorjaarsvakantie, wijzigingen voorbehouden. Het Wijzertje houdt de agenda wekelijks bij. Voor het gehele jaaroverzicht zie de kalender in het jaarboek.

Beste ouders / verzorgers

We kunnen terugkijken op een geslaagde studiedag. We zijn gestart met een energiegevende activiteit. Daarna zijn we aan de slag gegaan met Esis, ons leerlingvolgsysteem en hebben we een nieuw overdrachtsformulier (voor de overgang naar de volgende groep) besproken. Later op de ochtend hebben we een uitgebreide workshop over Mijnschoolinfo gehad. Na de lunch hebben we met elkaar het nieuwe vierjaren schoolplan besproken en de wijze waarop de onderwijsassistenten afgelopen jaar zijn ingezet geëvalueerd. Het laatste onderwerp ging over een nieuw rapport. De werkgroep rapporten heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Daarna was het tijd voor een gezellig afsluiting met elkaar.

Professionalisering

Afgelopen maanden zijn de nodige trainingen en opleidingen afgerond. Juf Iris heeft haar opleiding voor leesspecialiste afgerond. Juf Karen en juf Nanna hebben de Kanjertraining gevolgd en juf Nieke heeft de training van De kunst van het lesgeven afgerond.
We zijn trots op ze!

Mail Erna 3 Certificaat
Mail Erna 1
Mail Erna 2 Licentie
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Mediawijsheid

Op het moment zijn we druk bezig op De Zonnewijzer met het aanbieden van 21e-eeuwse vaardigheden. Zo leren de kinderen programmeren en sinds kort bieden we daarnaast ook lessen mediawijsheid aan. Jonge kinderen pakken mediaontwikkelingen snel op. Daarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd aan de slag te gaan met mediawijsheid. De lessen mediawijsheid worden daarom al gegeven vanaf groep 1/2 en lopen in een doorgaande lijn door tot en met groep 8. Verschillende thema’s komen hierbij aan bod. In groep 1/2 gaat het vooral over de verschillende soorten media die er zijn, maar uiteindelijk breidt zich dit stapje voor stapje uit tot het veilig gebruiken van sociale media in groep 8.

Juf Sophie van groep 1/2E verbaasde zich erover hoeveel haar kleuters al wisten van media. Daarnaast wisten de leerlingen goed te vertellen wat voor afspraken er thuis en op school gelden voor het gebruik van media. Kortom, het was een geslaagde en leerzame les!

Studiedagen

In het vorige Wijzertje hebben we het vakantierooster bekend gemaakt. Hieronder vindt u ook de geplande studiedagen. De leerlingen zijn dan vrij.

Woe 4-09: vanaf 12.00u
Ma 28-10: hele dag
Vrij 6-12: hele dag
Do 13-2: vanaf 12.00u
Vrij 14-2: hele dag
Woe 20-5: hele dag
Ma 8-6: hele dag
Vrij 3-7: Calamiteitendag

Gevonden voorwerpen

Na een jaar lang spullen heen en weer slepen van en naar school, zijn er helaas wat spullen die niet meer thuis zijn aangekomen. Deze spullen hebben een plekje gekregen op een van de drie plekken, die wij de GEVONDEN VOORWERPEN noemen.
We hebben inmiddels jassen, shawls, bekers, sleuteltjes en bakjes in ons assortiment die eigenlijk toch wel graag weer terug willen naar hun eigenaar.
Kom de aankomende weken nog even langs onze verzamelpunten: In de kleutergang en onder de trap op Zonnewijzer 1 en op Zonnewijzer 2 hebben we de spullen onder de trap in de kast liggen en hangen.
De laatste schoolweek zullen wij de overgebleven spullen uitstallen op het plein tijdens het ophaalmoment. Mochten er dan nog spullen overblijven, zullen wij de kleding naar kledingbakken brengen en de bakjes en de bekers etc. zullen wij weggooien.

Een bericht van de imker

Eerder hebben wij jullie al een bericht gestuurd over de bijen die in de spouw van Zonnewijzer 2 zitten. We hebben hierover nauw contact met de voorzitter van de lokale imkervereniging. We stellen hem graag aan jullie voor: Falco Bloemendal.

Falco volgt ons bijennest nauw en heeft zijn bevindingen op papier gezet. De bijen in de spouw van De Zonnewijzer hebben naar alle waarschijnlijkheid vorig jaar al hun intrek genomen. Dit bijenvolk was zich aan het voorbereiden om te gaan zwermen. Voor bijen de manier om zich voort te planten.

Omdat we in de veronderstelling waren te maken te hebben met een intrekkende zwerm heeft de ingeschakelde imker in eerste instantie een lokkast geplaatst (een oude bijenkast met lokgeuren) om de bijen uit de spouw te lokken. Echter gevestigde bijen zoals “onze” bijen in de spouw, zullen daar zeker geen gebruik van maken. Onze spouwmuurbijen zijn afgelopen week uiteindelijk gaan zwermen. De geboorte van een nieuw bijenvolk. Dit nieuwe volk had een onderkomen nodig en heeft gebruik gemaakt van de lokkast faciliteit. Deze bijen zijn door de imker naar een nieuwe locatie gebracht. Eerst tijdelijk naar het dak van parkeergarage Schalkwijk. Na 3 weken verhuizen ze definitief naar de Waarderpolder waar het volk op Schoteroog onder de windmolens zal komen te staan.

Maar wat nu met de bijen die er nog zitten?
Er zijn 2 mogelijkheden:
• we gaan gif gebruiken om de bijen te bestrijden;
• we laten de bijen zitten waar ze zitten en gaan iedereen goed informeren.

Afgelopen jaar heeft niemand gemerkt dat de bijen op school hun intrek genomen hadden in de spouw. Dat is ook niet zo heel gek gegeven het feit dat het volk zich op ca 3 meter hoogte bevindt. Dit en het feit dat gif gebruik een verkeerd signaal afgeeft, heeft de schoolleiding in samenspraak met de imker doen besluiten om de bijen te laten leven. Komende weken komt er een imker op school die de kinderen op een leuke manier gaat informeren. Daarnaast zijn er posters die over de bij en over hoe belangrijk de bijen zijn. Verder zorgt de school ervoor dat een klein deel van het schoolplein direct onder het bijenvolk wordt afgezet om eventuele risico’s verder te minimaliseren mochten deze er al zijn. In principe zijn bijen niet gevaarlijk ze zoeken mensen niet op. Zolang je er niet op gaat staan, ze in de weg zit (voor de ingang staan) of ze in hun nest stoort zullen ze niets doen. Mocht 1 van de kinderen een zware allergie hebben voor bijvoorbeeld bijen, wespen of noten is het altijd goed om te zorgen dat de school goed wordt geïnformeerd. Verder dienen ouders zelf te zorgen voor de aanwezigheid van medicatie, zoals een EpiPen.

Mocht u vragen hebben over bijen kunt u contact met me opnemen.

Falco Bloemendal
Voorzitter van de lokale imkervereniging.
E-mail: info@falcobloemendal.nl
Mobiel: 06 241 122 92

 

Graag sluit ik af met een Quote:
“If the bee disappeared off the surface of the globe, then man would have only four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man.”
– A. Einstein

Wist u dat…

  • elk jaar de eerste donderdag van juni de Nationale Overblijfdag is?
  • deze dag bedoeld is om overblijfkrachten in het zonnetje te zetten?
  • er dagelijks 600.000 basisschoolkinderen lunchen op school?
  • dit ruim 11 keer de Amsterdam Arena vol is!!
  • deze kinderen door 70.000 TSO medewerkers worden begeleid?
  • dit merendeels vrijwilligers zijn die op een onhandig tijdstip op de dag tijd vrij maken voor de TSO?
  • ik de overblijfkrachten vandaag wil bedanken voor het feit dat zij een van die 70.000 zijn!
  • ik ze wil bedanken dat zij het overblijven in Nederland samen met hun collega’s mogelijk maken.
  • dankzij de overblijfkrachten de kinderen kunnen 
  • eten, ontspannen, ontladen en spelen, leerkrachten pauze kunnen nemen en niet te vergeten ouders kunnen werken?

Ik blijf mij voor de overblijfkrachten inzetten op het gebied van (pedagogische) ondersteuning maar zeker ook op het gebied van erkenning en waardering. Ik wens de overblijfkrachten een leuke Nationale Overblijfdag!
Namens de Overblijfstichting/ Monique van Deursen (overblijfcoördinator), hebben alle overblijfkrachten een kleine waardering gekregen.

“Can’t stop the feeling!”

Monique, leerkracht groep 5b, had tijdens het Popcornfestival een dansworkshop gewonnen voor haar groep. Op dinsdag 28 mei vlogen de spetterende bewegingen om onze oren. Dat alles op aanstekelijke muziek. Door docente Ymke werden we met vette moves door een dans geleid. Er was ook ruimte voor de eigen creativiteit. Bedankt Cultureel Verschil dat wij deze dansworkshop van 1 uur mochten meemaken.
“Can’t stop the feeling!”

Op de foto zijn Lois en Solvay bezig met het uitproberen.

 

error: Inhoud is beveiligd