Wijzertje 18 nov 2022

21/11/2022 :     MR Vergadering

02/12/2022 :     Sinterklaasviering

22/12/2022 :     Kerstdiner

24/12/2022 - 08/01/2023 :     Kerstvakantie

16/01/2023 :     MR Vergadering

30/01/2023 :     Studiedag (De leerlingen zijn vrij)

*  Voor het gehele jaaroverzicht zie de kalender.

Beste ouder(s)/ verzorger(s),

Inmiddels zijn we in de drukke feestmaanden beland. Wat een gezellige periode is dit op school. Vorige week stond in het teken van Sint Maarten. Op locatie 1 hebben de leerlingen hun lampionnen aan elkaar laten zien en voor elkaar een liedje gezongen. We hebben er met een grote glimlach naar staan kijken.

Na een week van spannende ontwikkelingen in het Sinterklaasjournaal, kwam zaterdag Sinterklaas met zijn Pieten aan in Nederland. Een spannende periode voor veel kinderen, maar ook ontzettend gezellig en leuk. De school is afgelopen maandag in een prachtige Sinterklaassfeer gebracht door ouders van de Activiteiten Commissie (AC) en een groep teamleden. Het ziet er gezellig en sfeervol uit. Heel fijn om op deze manier samen ervoor te zorgen dat we de kinderen een onvergetelijke tijd bezorgen. Bedankt voor jullie enthousiasme!

20221114 170710
20221114 170832
20221114 170839
20221114 170855
20221114 170902
20221114 170906
20221114 171038
20221114 171108
20221114 171523
20221117 133149
20221117 133218
IMG 20221115 WA0002
previous arrow
next arrow

Meester Duncan heeft vorige week zijn tweede klusles aan een aantal leerlingen gegeven. Hij leert de kinderen hoe je een muurtje kan metselen. Ontzettend leuk, leerzaam en de leerlingen mogen gelijk aan de slag.

Zoals jullie in ons vorige Wijzertje heeft kunnen lezen, wordt op de Zonnewijzer een deel van de NPO-gelden ingezet ter verrijking van ons rekenonderwijs. Onze rekenspecialist, Brenda Takens, heeft vorige week voor de middenbouw een ontwikkelmoment georganiseerd op dit gebied. Een leerzame middag, waarin we samen hebben geleerd.

Verderop in dit Wijzertje lezen jullie een oproep voor verkeerouders. Deze groep ouders, die zich elke ochtend inzet om de kinderen van Zonnewijzer 1 veilig over te laten steken, heeft nog een vrij plekje. We zijn als school ontzettend dankbaar voor deze hulp van ouders. Veiligheid staat voorop voor de leerlingen en het is heel fijn dat we ook op dit stuk de handen ineen kunnen slaan.

Wij wensen jullie een fijn weekend.

Vriendelijke groet,

Cindy Prins-Baretta & Arlette Schenk-van der Veldt

 

Verkeersouders gezocht!

Iedere dag zijn er verkeersouders die ervoor zorgen dat de kinderen bij ZW1 veilig de weg over kunnen steken. Zij hebben allen een vast moment in de week waarop zij met een hesje aan zorg dragen voor de veiligheid van onze kinderen. Wij zijn hier heel dankbaar voor!

Het zou heel fijn zijn als er nog nieuwe ouders toegevoegd kunnen worden aan deze enthousiaste groep.
Voor nu zijn er op de oneven weken op maandag ouders nodig die van 8:10 – 8:30 willen helpen met oversteken. Maar om ervoor te zorgen dat er in de toekomst ook voldoende verkeersouders blijven, is het ook fijn als er nu al nieuwe mensen aanmelden die deze dankbare taak op zich willen nemen.

Mocht je interesse hebben of een vraag willen stellen, dan kun je contact opnemen met de verkeersbrigade: verkeer@zonnewijzerhaarlem.nl

Thema dierentuin groepen 5

In de groepen 5 wordt er hard gewerkt aan het thema dierentuin. We hebben nieuwe woorden geleerd, informatieborden bekeken en geleerd hoe we ons lievelingsdier kunnen aanprijzen. Vorige week woensdag kregen alle drie de groepen bezoek van een vrijwilliger van Artis. We leerden over de verschillen tussen een dierentuin vroeger en nu, het werk van een vrijwilliger in Artis en kregen leuke weetjes te horen over de dieren die in Artis leven.
Een leerzame ochtend!

Groep 5 Dierentuin 2
Groep 5 Dierentuin 3
Groep 5 Dierentuin 1
previous arrow
next arrow

Executieve functies: Timemanagement

Vanuit de autometafoor wordt de executieve functie timemanagement ‘de tijd’ genoemd.
Kinderen leven in het moment en zijn zich veel minder bewust van tijd, hierbij is veel ondersteuning nodig.
Timemanagement is de vaardigheid om tijd in te schatten en de tijd te verdelen. Het is de vaardigheid om een taak af te ronden op een daartoe afgesproken tijdstip of moment.
Deze vaardigheid doet ook een beroep op een aantal andere executieve functies, te weten: taakinitiatie, planning/prioritering, doelgericht gedrag, volgehouden aandacht, werkgeheugen en flexibiliteit.

Hoelang zal de rit duren? Wanneer moet ik dan vertrekken om op tijd te komen? Om op tijd te vertrekken moet ik ook zorgen dat ik op tijd klaar ben en is het belangrijk dat ik weet hoe veel tijd ik voor bepaalde zaken nodig heb, bv aankleden, ontbijten, spullen pakken, …

Heeft jouw kind moeite met het inschatten van tijd of het verdelen van de tijd?
Dat kan je oefenen met de volgende tips:

 • Laat de kinderen tijd ervaren en inschatten, bijv. een minuut stil zijn. Wanneer is de minuut voorbij denk je, steek dan je hand op
 • Gebruik een kleurenklok of timer
 • Laat kinderen zelf de klok lezen als ze vragen hoe laat het is, help ze daarbij
 • Neem de dag met kinderen door
 • Gebruik een planbord
 • Maak een jaarkalender of aftelkalender
 • Tijdsbesef creëren bij het opruimen van speelgoed
 • Speel spellen met een tijdsaspect, een timer, een zandloper, op of tegen de tijd, zoals: Mondo, Ubongo Junior, Make ’n Break, Time’s up familie

Week van de mediawijsheid

In de week van 4 t/m 11 november was de week van de mediawijsheid.
Op school is hier uitgebreid aandacht aan gegeven. Er zijn lessen gegeven over het gebruik van verschillende media en de gevaren van onder andere online pesten.

 

 • Voor de groepen 6 t/m 8 was er een speciale Nieuwsbegrip (Begrijpend lezen) tekst over de week van de Mediawijsheid.
 • Bij HVO (Humanistische Vorming) is er ook over het gebruik van Social Media gesproken en hebben ze hierover een quiz-achtig spel gespeeld.
 • In de groepen 8 hebben wij meegedaan aan MediaMasters. MediaMasters 2022: Search Masters | Wie blijft er uit handen van De Jager? – YouTube
 • In de bovenbouw groepen hebben de leerlingen aan Hackshield op de Ipad gezeten

Bron www.mediamasters.nl

“MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid terwijl spelenderwijs ook taalvaardigheid en waar relevant basale rekenvaardigheden aan de orde komen. Strijd tijdens de Week van de Mediawijsheid van 3 t/m 11 november 2022 tegen duizenden klassen om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.”

Bron HackShield Future Cyber Heroes (joinhackshield.com)

NT2 les ontbijten

Met de NT2 les hebben we het deze week gehad over ontbijten en hoe belangrijk dit is. We hebben het gehad over verschillende soorten ontbijt en beleg. Want wat is nu echt een goed en gezond ontbijt? Het liefst drinken de leerlingen Fristi of chocomelk bij hun ontbijt maar we kwamen tot de conclusie dat een glas water of sap gezonder is. De leerlingen vonden een broodje met hagelslag en een broodje met kaas het lekkerst om te eten. Ook waren er een aantal leerlingen die liever een kommetje met cornflakes aten. We maakten samen een woordenparachute over beleg.

error: Inhoud is beveiligd