Wijzertje 13 april 2018

wijzertje

agenda


 

Agenda*

Dinsdag 17 april – woensdag 18 april IEP-eindtoets groep 8
Vrijdag 20 april Koningsspelen
Vrijdag 27 april – zondag 13 mei Meivakantie
* De agenda loopt t/m de meivakantie, wijzigingen voorbehouden. Het Wijzertje houdt de agenda wekelijks bij. Voor het gehele jaaroverzicht zie de kalender in het jaarboek.

 


Erna-en-Arlette
Beste ouders/verzorgers,

Afgelopen week hebben er veel activiteiten plaatsgevonden: het verkeersexamen, de buitenlesdag, de gedichtenweek en de start van de schooltuinen en de muzieklessen.


Buitenlesdag

Zoals vorige week aangekondigd, was het dinsdag tijd voor de jaarlijkse buitenlesdag.
Alle klassen kregen een buitenles met een daarop aansluitend thema. Mede dankzij het mooie weer was dit een groot succes. En we hebben zelfs de krant gehaald.Buitenles krant

Schooltuinen

De groepen 6 zijn maandagmiddag gestart met de schooltuinen. Er is hard gewerkt en nu maar hopen dat er straks een mooie oogst komt!

Gedichtenweek

Afgelopen week vond ook de Gedichtenweek plaats. Zowel dinsdag als donderdag waren er dichters op school om over hun werk te vertellen. Heeft u de tentoonstelling in de hal van Zonnewijzer 1 gezien? In het Wijzertje van volgende week zullen we uitgebreid stilstaan bij de gedichten van de verschillende klassen.

tentoonstelling-gedichtenweek

Vakantierooster schooljaar 2018-2019

Herfstvakantie:
zaterdag 20-10 t/m zondag 28-10-2018
Kerstvakantie:
zaterdag 22-12-2018 t/m zondag 06-01-2019
Voorjaarsvakantie:
zaterdag 16-02-2019 t/m zondag 24-2-2019
Pasen:
vrijdag 19-4-03-2019 t/m maandag 22-4-2019
Meivakantie:
dinsdag 23-04-2019 t/m zondag 05-05-2019
Pinksteren:
zaterdag 28-6-2019 t/m maandag 10-6-2019
Zomervakantie:
zaterdag 13-07-2019 t/m zondag 02-09-2019

De studiedagen worden later bekend gemaakt.


Inschrijving AvondvierdaagseVoetafdruk

Tot uiterlijk vrijdag 20 april kunnen de inschrijvingen voor de avondvierdaagse nog ingeleverd worden. Op Zonnewijzer 1 staat de brievenbus bij de ingang van de lerarenkamer. Op Zonnewijzer 2 staat een brievenbus in de lerarenkamer. Na 20 april Is het niet meer mogelijk om uw kind in te schrijven, dus vergeet niet de envelop met €7,50 en het inschrijfformulier mee te nemen naar school!


Dichter op bezoek
Groep 3

Tijdens de Gedichtenweek komen er ook dichters op bezoek. Bij groep 3 kwam Sandra de Weijze. En het is heel toevallig, maar ze is geboren tegenover onze school, dus dat maakte het voor haar extra leuk om bij ons op bezoek te komen.

Behalve gedichten schrijven, tekent Sandra ook. Ze liet op het digibord twee van haar gedichten zien met daarbij de tekeningen. Het eerste gedicht heette “De sterkste man” en het tweede gedicht “Beesten in mij”. Sandra had ook de boeken met de gedichten bij zich en Iker vroeg zich af hoe een boek gemaakt werd. Sandra vertelde dat je teksten en plaatjes moest verzamelen, dat bundelen en dan naar een drukkerij gaan. Daar kunnen ze een heleboel boekjes maken.

De kinderen gingen ook zelf aan de slag. Ze moesten op een kaartje de beginletter van hun naam schrijven en daarna de letter met een zwarte stift omtrekken. De volgende stap was: maak van je letter een dier, dus ogen, poten, eventueel een staart tekenen. De kinderen mochten het dier ook inkleuren.

Als laatste moesten de kinderen op de andere kant drie zinnen schrijven, namelijk:

Ik ben …

Ik heb …

Ik ga …

En als allerlaatste een woordklank, bijv. ssssssss of rrrrrrrrr.

De kinderen hebben erg hun best gedaan en heel leuke dierenkaarten gemaakt. Jammer genoeg vloog het uurtje bezoek om, want ik denk dat zowel de kinderen als Sandra nog uren door hadden kunnen gaan!


Groep 6

Door: Dante uit groep 6A

Donderdag kwam een dichter in de groepen 6. Ze heette Margreet Schouwenaar. Ze kwam hier vertellen over haar gedichten, maar ze schrijft ook boeken vertelde Margreet. Margreet kwam over haar gedichten vertellen, zoals Woordenregen, Voor het slapen gaan en Konijn. Natuurlijk heeft ze ook andere gedichten geschreven. Margreet gaf ons ook allemaal een boekje. Daarin moesten we een soort gedicht maken. Dat was heel leuk en we hebben ook veel geleerd!

Dit was mijn gedicht:
Een gedicht is mijn beste vriend.
Een gedicht is verdriet naar heimwee.
Een gedicht is een ijsje om je erdoorheen te likken.
Een gedicht is om mooi te zingen.
Een gedicht is de zon die weer op komt.
Een gedicht is het beste ter wereld.
Maar een gedicht is ook alles wat je kan bedenken.


Verkeersexamen

De groepen 7 hebben maandagochtend praktijkexamen verkeer gedaan. Over een paar weken zal bekend worden of zij geslaagd zijn.Muziek op De Zonnewijzer

Maandag 9 april zijn de muziekstudenten begonnen met hun stage in de groepen 3 t/m 8. Verschillende aankomende muziekjuffen en muziekmeesters bieden liedjes en bewegingen aan in de groepen. Bijna twee weken lang staat er elke dag muziek op het programma. De kinderen werken dagelijks aan een stuk dat ze voor elkaar gaan opvoeren. De kinderen zijn razend enthousiast.

Meester Luca doet in groep 4C een stiltespel. Want muziek is goed voelen en… luisteren wat je hoort.

Daarnaast vinden in deze periode ook de workshops muziek van Hart plaats. In de groepen 5 worden klarinet-, viool- of keyboardlessen gegeven. In groep 7 vindt Wereld drummen plaats en in groep 8 de Popwerkplaats. Al met al komen de kinderen met veel instrumenten in aanraking. In de groepen 3 is donderdag ook nog zangles gegeven door Hart.


Hoe gaat het nu met de instroomgroep?

Alweer vier weken gelden startte de instroomgroep. We begonnen met zeven kinderen. Inmiddels zijn we gegroeid tot een groep van veertien kinderen! De afgelopen vier weken hebben we zeker niet stilgezeten.

Instroomgroep 2018

Wij:
– maakten een uitstapje naar de bibliotheek;
– smulden van een heerlijk lenteontbijt;
– leerden omgaan met een lijmkwast, een verfkwast, een schaar en wascokrijt;
– leerden over schaduwen in de buitenlesdag;
– kunnen afscheid nemen bij de deur (als je komt wennen mogen papa en mama natuurlijk nog mee de klas in);
– zingen liedjes over de lente mee;
– kennen de regels in de school, in de klas en op het schoolplein;
– knutselen de mooiste werkjes;
– maken veel vriendjes om samen mee te spelen!

Gelukkig hebben we nog meer dan drie maanden de tijd om nog meer vriendjes te maken, leuke uitstapjes te doen en vooral met veel plezier naar school te gaan.

Groetjes uit de instroomklas


Buitenlesdag groep 1/2C
Voor groep 1/2C ging de buitenles dit jaar over het verkeer. De kinderen hebben geleerd om over te steken met en zonder stoplicht. Ook oversteken over een zebrapad ging goed. Een versje over oversteken wisten ze goed te onthouden.
Buitenlesdag 2018 groep 1:2C

Buitenlesdag groep 3A

Tijdens de buitenlesdag heeft klas 3A zich bezig gehouden met het nut van bijen. Veel bijensoorten zijn aan het uitsterven. De kinderen hebben een intro gehad van Eline, de moeder van Abel, en zijn daarna naar buiten gegaan met een mengsel van klei, aarde en zaden. Daar hebben ze balletjes van gemaakt, die ze vervolgens in de bosjes hebben gelegd. Als het goed is groeien daar bloemen uit waar de bijen op af komen. Het was een leerzame en leuke buitenles.

Wil jij de bijen ook een handje helpen? Laat de bloemetjes groeien op Nationale Zaaidag, 22 april: https://www.thepollinators.org/agenda/landelijke-zaaidag

Bij Eline kan je gratis zaadjes ophalen: https://www.nudge.nl/projects/voedselbank-voor-bijen/afhaalpunt-voor-nationale-zaaidag-eline/Buitenlesdag groep 3B

In het kader van de Nationale Buitenlesdag is groep 3B naar kinderboerderij Schoterhoeve geweest. Daar stond een leskist voor ons klaar met allerlei opdrachten en spelletjes over verschillende soorten vogels. We kregen vragen als van welke vogel is dit ei en van welke vogel is deze veer?
Ook konden de kinderen een memorie- en dominospel spelen. Als afsluiting was er de eierrace: zo snel mogelijk lopen met een ei op een lepel zonder dat het eraf valt. Het weer was fantastisch. Aan het eind van de les kregen de kinderen ranja en een lentediploma.
Het was een zeer geslaagde middag, zeker voor herhaling vatbaar.Buitenlesdag groep 5B

De buitenles van groep 5 stond in het teken van rekenen. Ze hebben een sommen-estafette gedaan.